Viljely ja ympäristö

Luonto on meille tärkeä. Viljelymenetelmät vaikuttavat myös tomaattien makuun ja laatuun. Tomaattimme kasvavat Turun saaristossa Korppoon ja Houstkarin saarilla moderneissa kasvihuoneissa.

Ympäristöä rasittavat seikat on otettu huomioon viljelyksessä.DSC02721

  • Emme käytä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita viljelyssä. Käytössämme olevista biologisista menetelmistä ei koidu rasitusta ympäristölle eikä tomaateille. Tomaattimme voi syödä vaikka pesemättä!
  • Kasvihuoneemme lämpiävät vuonna 2015 valmistuneella lämpölaitoksella, jossa polttoaineena käytetään uusiutuvia polttoaineita kuten turvetta ja haketta. Houtskarissa meillä on ollut biolämpölaitos käytössä jo vuodesta 2004 lähtien.
  • Viljelyyn käytetään n. 30 % vähemmän vettä, kuin tavanomaisessa kasvihuoneessa keskimäärin. Tähän päästään, kun kasveluvesi kierrätetään uudelleen käyttöön. Suomessa olemme yksi harvoista tiloista, joka kierrättää kasteluveden. Euroopan heikon puhtaan veden tilanteen vuoksi menetelmä on pakollinen monissa muissa Euroopan maissa. Lisäksi keräämme talteen myös sadeveden. Vesien puhdistuksessa käytetään biofilttereitä, joista ei tule kemiallisia jäämiä.
  • Vuoden 2016 aikana tulemme parantamaan kasvihuoneen valaistusta LED-valoilla. LED-valaisimet kuluttavat perinteisiin HPS-lamppuihin verrattuna vähemmän sähköä antaen samalla kasveille paremman valon.