Syksy saa tulla

  • 0
LED koko kasvihuone

Syksy saa tulla

Loppukesällä teimme investoinnin kasvihuoneeseemme ja asensimme LED-valot välivaloiksi. LED-valojen avulla haluamme varmistaa energiasäästön ohella hyvän sadon, elinvoimaiset taimet sekä laadukkaat tomaatit myös talvikauden aikana.

 

Kevät ja kesä meni taas vauhdilla täällä saaristossa. Meilläpäin juhannuksesta koulujen alkuun kestävä turistikausi tuo vipinää ja vilskettä kotikulmille. Ilo oli taas tavata vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia kotimyymälässämme kesän aikana. Tomaattimarkkinat tänä kesänä kävivät myös kuumana. Alhainen hintataso varmisti sen, että kysyntää riitti myös kaupungeissa, vaikka lomia vietettiinkin.

Me, jotka viljelemme ympäri vuoden, jatkamme ihan samalla vauhdilla kesän jälkeenkin ja alamme jo suunnittelemaan tulevaa talvikautta. Jotain syksyssä kuitenkin on, mikä antaa uutta energiaa tekemiseen. Ehkäpä syksy on aina muutoksen aikaa? Meidän puolestamme syksy ja talvi saa tulla. Loppukesällä asensimme kasvihuoneeseemme LED-valot välivaloiksi. Näin haluamme edesauttaa sitä, että taimet jaksavat pitkän talven yli hyvissä voimissaan, samalla varmistaen mahdollisimman hyvän satotason sekä maukkaat, hyvät tomaatit.

LED-valot antavat kasveille sellaista valoa, mitä ne pystyvät hyödyntämään (puhutaan valon antamasta mikromoolimäärästä kasveille), mutta ihmissilmä ei tätä pysty erottamaan. Normaaleihin HPS-lamppuihin verrattuna LED-valot kuluttavat vähemmän sähköä (sisäänlaitettuun wattimäärään (W) nähden saadaan ulos kasveille enemmän mikromooleja (µmol) LEDeillä). Tämä oli myös vaikuttava tekijä siihen, miksi valitsimme HPS-valojen sijasta välivaloksi LED-valot.

Kasvihuonetekniikan kehittyessä haluamme uudistaa kasvihuonettamme vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia sekä tehdä parhaamme sen eteen, että tomaattimme viljellään mahdollisimman vähin ympäristökuormituksin. Tähän mennessä meillä on alusta asti ollut käytössä kasteluveden kierrätysjärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että emme päästä luontoon mitään lannoitettua vettä. Olemme yksi harvoista, joilla on tämä järjestelmä käytössä Suomessa. Vuonna 2015 otimme käyttöön lämpölaitoksen, missä polttoaineena käytetään joko turvetta tai haketta. Korvasimme näin öljyn ja kaasun käytön kasvihuoneen lämmityksessä.

Hyvää ja kaunista syksyä teille kaikille,

Jonas & Minna

20160525_105122

image LED Kirsikat yo LED kirsikat  LED yo


Leave a Reply