Hösten kan nu komma

  • 0
LED koko kasvihuone

Hösten kan nu komma

I slutet på denna sommar (2016) investerade vi i LED belysning i växthuset. Med hjälp av LED belysningen vill vi försäkra oss om energibesparing men samtidigt få livskraftiga plantor som ger goda kvalitets tomater och en bra skörd även under vinterhalvåret

Våren och sommaren flög förbi oss i en hektisk skärgård. Här i skärgården har vi från midsommar tills skolorna börjar i Augusti den bästa turistsäsongen på gång. Det var väldigt roligt att träffa både gamla och nya bekanta i vår hemförsäljning under sommaren. Också tomatmarknaden var mycket hektiskt denna sommar. Den låga prisnivån påverkades av att det var stor efterfrågan av tomater i städerna, även fast det var semester tider.

Vi som odlar året runt, kommer att fortsätta i samma takt även efter sommaren och vi har redan börjat planera den kommande vintersäsongen. Det finns någonting med hösten som ger mycket energi i livet. Kanske hösten alltid är en tid av förändring? För vår del får hösten och vintern komma. Under sensommaren installerade vi in LED-lampor i växthuset som mellanbelysning. Med LED-lamporna vill vi bidra till att våra plantor orkar vara starka över den långa vintern och samtidigt få så bra skörd som möjligt och smakliga och goda tomater.

LED-lamporna ger plantorna den typ av växtljus, som dom kan ta större nytta av (man talar om mikromolmängd som ljuset ger åt växter), men det ljuset kan vi människorna inte se med våra ögon. Om man jämför LED-lampor med vanliga HPS-lampor, förbrukar LED-lamporna mindre el (med den insatta wattmängd (W) får vi ut större mikromolmängd (µmol) åt plantor med LED-lamporna). Detta var också en bidragande orsak till att vi valde i stället för de HPS normala lamporna LED-lampor som mellanbelysning.

Växthus tekniken går framåt och vi vill förnya vårt växthus för att möta dagens krav, liksom att göra vårt bästa framför det att tomaterna odlas med lägsta möjliga miljöpåverkan. Vi har från starten haft i bruk ett återvinningssystem av bevattningsvatten vilket betyder att vi inte släpper ut något gödslat vatten i naturen, och de är vi en av få som gör i Finland.

Även år 2015 tog vi ibruk värmecentralen som det eldas med antingen torv eller flis i för att kunna frångå olja och gas.

 

En glad och skön höst till er alla från oss,

Jonas & Minna

20160525_105122

LED Kirsikat yo image LED kirsikat LED yo


Leave a Reply

Senaste inläggen

Kategorier